2023-03-26
  1. Hem
  2. /
  3. Intervjuer
  4. /
  5. Anders-Petter Sjödin 2018

Anders-Petter Sjödin 2018

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är lite äventyrlig. Började resa tidigt, redan som 15-åring ute i Europa. Som 17-åring liftade jag till Nepal för att klättra upp på Mt. Everest. Har bott och arbetat bl.a. i Israel, USA och Tanzania. Tycker om att att vara i naturen, att snickra, läsa, studera och undervisa. Är visionär. Har varit med och utvecklat två kyrkor inom tio år utanför Göteborg. Älskar Jesus och lärjungaliv.

Berätta om din tro på Gud.
– Blev kristen som 23-åring. Dramatisk historia. Ser Gud som mycket god. Jesus är min förebild och vän. Gläds åt den helige Andes ledning.

Vad arbetar du med till vardags?
– Är präst i Svenska kyrkan. Sedan 2001 har jag arbetat inom Partille pastorat, i Furulunds församling, som är Göteborgs stifts enda samarbetskyrka mellan EFS och Svenska Kyrkan. Sedan 2012 är jag engagerad i nyplanteringen Öjersjökyrkan. Jag var Oasrörelsens första anställda inspiratör under mitten av 90-talet och Ungdomspastor på EFS i Östersund under 80-talet.

Jag har en magisterexamen i historia- och religion och en Doctor of Ministry in Global Mission från Fuller Theological Seminary., Pasadena. USA. Har varit Direktor för Theological Education by Extension (TEE), i Iringa Tanzania.

Hur kom det sig att du valde att bli präst?
– Det är Guds fel! Hade ingen tanke på det, men så har Gud lett mig. Är lärare i botten. Är missionär och evangelist i mina gåvor och ser stora möjligheter i det kontaktnät som svenska kyrkan har.

Berätta om dina böcker som du skrivit.
– Har skrivit böckerna Sök Guds Ansikte (LIBRIS, 1996, reviderad upplaga, 2012), Förvandlad i Guds Närhet, (LIBRIS, 2010, på tyska med titeln Verwandelt in Gottes Gegenwart, 2011), A strategy for developing healthy and spiritual pastoral leadership in the twenty-first century church in Sweden, (Fuller Press 2001). Är medförfattare till böckerna Från Hjärta till Hjärta, (Cordia, 2003) och Varför är jag kristen? (Cordia 2002). Han har också översatt boken Det stämmer av Stephen Gaukroger (EFS-förlaget 1989).

Vad brinner du extra för att predika om/ skriva om inom den kristna tron?
– Ämnen som ligger mig varmt om hjärtat är Heliga vanor för ett fruktbärande liv, om lärjungaskap och andliga discipliner, om ledarskap, församlingsbyggnader och Gränsöverskridande mission. Om Guds närvaro och att vara ledd av Guds Ande. Jag delar gärna sin profetiska vision för ett andligt genombrott i Sverige.