2023-03-26
  1. Hem
  2. /
  3. Intervjuer
  4. /
  5. Erik Tilling 2018

Erik Tilling 2018

Hur skulle du beskriva dig själv och varför du började skriva låtar?
– Jag brukar beskriva mig själv som ”obotlig gitarrist”. Jag tycker det är fantastiskt roligt att spela. Som ung lärde jag mig spela gitarr till 80-tals hårdrock. På 90-talet var jag Bengt Johanssons kompgitarrist i många år. Via Bengt upptäckte jag gitarristen Phil Keaggys akustiska gitarrspel vilket influerat mig mycket. 1997 kom jag i kontakt med Fernando Ortegas musik – en amerikansk låtskrivare som skriver psalmdoftande lovsånger – hans musik öppnade dörren till mitt eget låtskrivande och sedan dess har jag ägnat mig åt att översätta hans sånger och skriva egna i samma anda.

Vad har du för intressen förutom musiken?
– Jag gillar att läsa, det ger inspiration till nya sånger. Även skogspromenader är inspirerande. ”Allt sitter ihop” (är holistiskt) som de gamla kelterna sa. Den irländska fromhetstraditionen och Psaltaren är två andra inspirationskällor. I övrigt är min familj och mina vänner det jag prioriterar förutom musiken.

Berätta om din tro på Gud.
– Min tro är mitt fundament i tillvaron vilket hela min världsbild utgår ifrån. Jag har en väldigt enkel förtröstan på att Gud bär oss trots livets ojämnheter. Livet är inte alltid enkelt men genom allt är vi burna även om det inte alltid känns så. Han finns alltid vid vår sida. Min absoluta favoritvers i Bibeln är Psalm 17:8 som talar om att Gud gömmer oss under sina vingar och bevarar oss. Mitt i livets larm är Han vår trygghet.

Vad är det bästa med kristen tro för dig?
– Att vi är räddade ut ur mörkret och in i ljuset! Förvissningen om en hand som alltid bär.

Vad är det jobbigaste med att vara kristen enligt dig?
– För mig är att vara kristen en vinning! Visst får vi som kristna stå ut med att ”dumförklaras” och diskrimineras då då för vår tro men Jesus säger i evangelierna att vi kommer bli ”hatade för mitt namns skull”. Men friden i hjärtat kan ingen ta ifrån oss! Ökenfadern Antonios som levde på 300-talet sa: ”Det kommer en tid då folk är galna. Ser dom då någon som inte är galen säger de till honom: Du är galen! För att han inte är som dom”… Att vara kristen idag uppfattas av en del som ”oupplyst”. Botemedlet mot det tror jag är att leva helhjärtat för Gud. Börjar man kompromissa tappar man fotfästet. Jag tror precis som de gamla kelterna att allt sitter ihop. Gud är hela tillvarons Gud. Med både i sorg och glädje. Att leva med en fot ”i världen” och en fot ”i himlen” skapar en fragmentarisk tillvaro.

Vilken är din favoritlovsång av dina egna? Hur kom den fram och vad betyder den för dig?
– Efter flera år av mörker kändes ibland som Gud lämnat mig. När jag flera år senare tittade i backspegeln insåg jag att Han faktiskt burit mig genom allt! Som berättelsen fotspår i sanden: att vara buren när man bara ser ett par fotspår i sanden… Den insikten fyllde mig med stor tacksamhet och jag skrev texten till sången ”Du har räddat mig”. Sången har blivit lite av mitt credo, den bekännelse jag landat i.

Erik Tillings hemsida hittar du här.